Halastavak és műtárgyak a természetben

Cégünk 1991 év óta, mint családi vállalkozás részt vesz halastavak tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetésében. 30 hektár víz felületű halastavon gazdálkodunk és az évek alatt jelentős tapasztalatra tettünk szert.

Hogyan lesz egy gondolatból halastó?

Először is rendelkeznünk kell olyan föld területtel, amely alkalmas halastó létesítésére. Ezt követően meg kell vizsgálni, honnan lesz víz a halastóban?

Közelítő számítással meghatározzuk, hogy a vízgyűjtő területről mennyi víz folyik le a tervezett halastóra. Tapasztalat, hogy 1 km² vízgyűjtő terület egy hektár tófelületnek ad biztonságos vízellátást.

Ezt követően geodéziai felméréssel, szintvonalas ábrázolással és talajmechanikai szakértéssel meghatározzuk a lehetséges halastó helyét, méretét. Ha lehetőségek műszakilag alkalmasak a halastó létesítésére, akkor meg kezdődhet a tervezési munka és az engedélyezési eljárás előkészülete.

A tervezési munka eredménye a halastó vízjogi létesítési engedély tervdokumentációja. Ez a dokumentáció kiviteli terv szintű, tehát tartalmazzák a műtárgyak, zsilipek, árapasztók terveit is!

Az engedély megszerzése után költségvetést szükséges készíteni és kivitelezőktől árajánlatot kell beszerezni.

Ebben a fázisban nagy szerepe van a Felelős Műszaki Vezetőnek és a Műszaki Ellenőrnek, akik a kivitelezési munka szakszerűségéért felelnek.

A továbbiakban a műszaki átadást követén megkérjük a halastó üzemeltetési engedélyét és a gazdálkodás ezen engedélyben előírtak szerint folytatható.

Magyarországon a halastavakba telepített halfajták: ponty, keszeg, amúr, csuka, harcsa és a legjobb halunk a SÜLLŐ, FOGAS.

Tógazdaságunkban mesterségesen szaporítjuk a SÜLLŐ ivadékot.