Alapozások tervezése

Az épületek és műtárgyak jó minőségű, szakszerű alapozása azért fontos, mert az alap tartja a funkciót hordozó házat, műtárgyat. Az alapot egyszer kell megcsinálni: jól!

Ha az alapozás nem megfelelő, akkor a javítás költséges és a tapasztalatok szerint nem mindig sikeres…

Az Magyarországon, a településeken fogynak azok a területek, melyek jó alapozási adottsággal rendelkeznek. Mégis építkezünk, mert szükséges. Mi a teendő ezekben az estekben?

Hol legyen az alaptest alja? (alapozási sík)

  • Legalább a fagyhatár alatt (90 cm-rel a felszín alatt)
  • A termett teherbíró talajrétegben

Előny, ha a terület nem bolygatott, sík és mélyen van a talajvíz.

Hátrány a talajvíz jelenléte, a feltöltött, egyszer már beépített és bontott és visszatöltött terület. Meggondolásra készteti a tervezőt a duzzadó agyag, a szerves iszap, tőzeges talaj megléte, illetve a finom szemcsés, makro porózus talajok jelenléte.

Célszerű a talajviszonyokat megismerni a tervezés megindítása előtt, még ha az építési törvény és a hatóság nem is kéri minden esetben.

Az építési törvény előírja a geotechnikai vizsgálatvégzését 7,0 m fesztáv felett, illetve két emelet építése feletti szintszám esetén.

Kivitelezési terv szükséges minden monolit vasbetonszerkezet építéséhez. (Például a monolit vb sávalap és talpgerendához is!)

Mi a teendő akkor, ha az alapozási viszonyok kedvezőtlenek?

Akkor nem vehető számításba az egyszerű sávalapozás, síkalapozás és megfontolandó a csere talajon való alapozás, vagy a mély alapozás kutakkal és cölöpözés különféle módjai.

Ezeken a kedvezőtlen alapozási viszonyokkal bíró területeken javasoljuk a cégünk által kifejlesztett cölöpcsoportos alapozást.

Kitűzesés tervek

Gerengaracs készites

MVB lemez keszites