Földhő hasznosítás, épület energetika

A kedvezőtlen talajokon való alapozások során (magas talajvíz szint és szerves rétegek jelenléte) kézenfekvő volt annak kikísérletezése, hogy a ház alatti hőmennyiség egy részét felhozzuk és hasznosítsuk.

A cölöpökben elhelyezett spirálokban keringtetett folyadék passzív hűtés klíma, temperálás célú felhasználásakor a padlófűtésen vagy falfűtésen keresztül leadja a hőjét a ház szerkezetének illetve a beltéri levegőnek.

A talajvíz viszonylagos állandóságot mutat 3 méter mélységben. Télen 9 – 11 Celsius fok körüli hőmérsékletű. Ha ezt a hőmérsékletű vizet keringtetjük a padlófűtésben, akkor az temperálja a házat, a házon belül a hőmérséklet nem megy le fagypont alá. Ennek két előnye van, az egyik, hogy nem kell vízteleníteni télre a házat, a másik előnye, hogy az épület téli használata esetén magasabb hőmérsékletről indul az épület felfűtése.

Nyáron ugyanez a rendszer a talajvizet az épület hűtésére használja, egyszerű keringtető szivattyú felhasználásával.

Az alapozás rövid fúrt, helyszínen betonozott rövid monolit vasbeton cölöppel történik.

Az armatúrára van rögzítve a 18mm átmérőjű alu-flex cső, amely 240 mm átmérőjű spirálban van feltekerve. A spirálból 1,0 m hosszúság lóg ki a bemenő és kijövő oldalon. Ezek a felállások hőszigetelve vannak. Egy cölöpre jutó csőhossz 20,0 m.

A toldások arra szolgálnak, hogy vízszintesre elhajtva a padozat alatt összefogjuk a cölöpcsoportokat, összefogjuk a bemenő /meleg/és a cölöpből kijövő/hideg/ vizet szállító vezetékeket. Ez hasonló a padlófűtésnél alkalmazott osztókhoz. A vízszintes vezetékezés ugyanaz az anyagú mint a cölöpben lévő spirál, kötése roppantó idommal történik. A cölöpcsoportokon átfolyó víz egy csappal szabályozható cölöpcsoportonként.

cölöpökben a víz áramlását keringtető szivattyú biztosítja. A keringtetett vizet a hőcserélőn keresztül áramoltatjuk és visszük be a padlófűtésbe vagy a falfűtő rendszerbe klímaként, hűtés céljából.

Kísérleteink szerint nyáron a rendszerbe bevitt visszatérő víz hőmérséklete 25-30 Celsius fok, a talajvízben lehűlt kijövő víz 18-21 Celsius fokos. A hőmérséklet különbség az épület belső levegőjét teszi kellemessé. A keringtető szivattyú teljesítmény szükséglete 50-75 watt.

A leírt technológia nem engedélyköteles és nem adózik, nem nyilvános.